6 вкусотии, които непременно да опитате в Истанбул 12.02 | 08:43

Този град ще ви омае не само с красотата си, но и със страхотната си кухня

От Елена Кирилова

Освен с десетките си забележителности, Истанбул ще ви впечатли и с невероятната си кухня. Е, понякога може да е малко по-люто, отколкото можете да понесете, а бирата да ви се струва безумно скъпа, но това е част от вкуса на Града на Босфора. Ето кои са шестте вкусотии, които непременно трябва да опитате, докато сте там.

Симид

Вкусният сусамен геврек, който оригинално се приготвя с нахутова мая, просто трябва да бъде опитан. Вземете си един рано сутринта, когато мини-будките на колела тепърва излизат на улиците и от тях се носи изкусителен аромат!

Локум

Фактът, че има много разновидности на форми, вкусове, цветове, означава, че все още там някъде стои локумче, което никога не сте опитвали.

Пишмание

Тези малки топчета от фини нишки захар и пържено в масло брашно, може да са поръсени с различни ядки като орехи, шам-фъстък, бадеми или пък шоколад. Наричат пишманието още и памук-халва. Нежно се топи в устата и ви кара да искате още и още, и още…

Дюнер кебап

В истинския турски дюнер зеленчуците са втъкнати в месото и заедно се пърлят на шиша. Не пропускайте да го опитате именно в Истанбул.

Ябълков чай с повече захар

Ако не го опитате, все едно не сте били в Истанбул! Поднася се задължително в стъклени чаши с формата на лале, защото турски чай, поднесен в порцеланови чаши, губи част от вкуса си.

Турско кафе

Насладете се на силния му вкус "на мохабет” с приятели. Тайната на турското кафе е в това, че се приготвя в джезве и че му се прибавя малко кардамон. Ако поръчате просто "кафе" в някое заведение, ще ви донесат турско. Ако искате еспресо, трябва непременно да уточните.

Още любопитни неща за Истанбул можете да научите от Peika.bg.

Водещи

Най-четени