60% от европейците сами организират почивката си 13.05 | 16:16

Най-популярната дестинация през тази година ще е Италия

От iNews.bg

68% от гражданите на Европейския съюз са пътували по частни причини през 2010 година, спрямо 65% в предходната година. Данните са от проучване на Евробарометър за нагласите на европейците към туристически пътувания.

Данните досега доказват, че секторът започва да излиза от кризата.

Като цяло европейците все още предпочитат традиционни дестинации (58%), спрямо 28 на сто, които търсят нещо ново.

Сред най-популярните дестинации през тази година си остава Италия, където 11.5% от европейците са заявили, че ще прекарат лятната си отпуска. На второ място се нарежда Испания, която ще привлече 8.6% от европейците, а на трето място е Франция, която ще бъде посетена от 8.2% от европейците.

23% от европейците все още не са решили къде ще прекарат лятната си отпуска, показват още данните от проучването.

През 2011 година 58% от европейците ще почиват в собствената си държава или друга страна от ЕС.

Данните показват и още една интересна тенденция – през 2010 година 57% от европейците сами са организирали своята почивка. Това е особено популярно в страните кандидатки - в Турция 80% от жителите са организирали сами почивката си. Същото се отнася до 795 от населението на Исландия и 78% от жителите на Хърватия.

Проучването за нагласите на европейците към туристическите пътувания, проведено от Евробарометър, обхваща 30 хил. случайно подбрани граждани на страни от ЕС, както и Норвегия, Исландия, Хърватия, Турция и Македония. Анкетите са проведени през февруари 2011 година.

Водещи

Най-четени