800 лв. заплата за морски спасител във Варна 20.05 | 15:33

Четири катера се грижат за сигурността на туристите по Северното Черноморие

От Десислава Маданска

Между 600 и 800 лева заплата ще получават през този сезон спасителите по Северното Черноморие. Това заяви Лаврентий Силов от Водноспасителната служба към БЧК във Варна, предаде агенция "Фокус".

По думите му спасителите през тази година вземат по 100-150 лв. повече в сравнение с предходния сезон. Според него това се дължи на разделянето на курсовете за спасители по море и за басейн, както и на това, че самите концесионери осъзнават, че парите, които плащат на работниците си, не са достатъчни. Спасителите, работещи на басейн, вземат между 450 и 600 лв. Разликата в заплащането се дължала основно на работното време – два дни работели и два почивали.

По думите на Силов към момента повечето плажове в общината са обезопасени, поставени са спасителни постове, независимо че не всички плажове са официално разкрити.

Той подчерта, че отново, както минали години, ще има басейни, които ще работят без нужното разрешение.

Според него през лятото най-тежко е положението с хората, които влизат в морето след употреба на алкохол или наркотици.

По думите на Валентин Енчев, изпълнителен директор на "Морска администрация" в морската ни столица, за сигурността на туристите по Северното Черноморие ще се грижат четири катера.

За разлика от миналата година обаче сега катерите ще бъдат разположени в Каварна, Бяла, Варна и Златни пясъци. Така ще бъдат обхванати плажовете от границата с Румъния до нос Емине.  

Водещи

Най-четени