9 от пещерите в България са подходящи за туризъм 23.03 | 13:15

Предстои приспособяването на още 2

От Цанка Донкова

9 от пещерите в България са подходящи за туризъм, а перспектива да бъдат приспособени и достроени има за още две. Това стана ясно от думите на Алексей Жалов, спелеолог, съобщава агенция "Фокус".

Най-атрактивната пещера е Ягодинската, край село Ягодина, защото предлага най-дългия подземен маршрут за България, заяви Жалов.

Той посочи, че в "Дяволското гърло” има една колосална зала, през която протича подземна река, водопада хвърля водите си в бездната и това е много впечатляващо.

"За съжаление, напоследък много нашумява с неприятни събития. "Деветашката пещера”, която в най-скоро време ще се превърне в туристически обект, след като бъде направен нейният план за управление, за да я предпазим в бъдеще от негативното влияние на човека”, допълни той.

Според специалиста няма как да се отрече, че всяко човешкото присъствие нарушава нещо в пещерите.

"Затова трябва много внимателно, не с лека ръка, те да се пригаждат за човешки посещения”, коментира Жалов.

По думите му, пещерите са подходящият начин обикновеният човек, който не обича екстремното и не е подготвен да се сблъска с дивите пещери, да влезе под земята, да се запознае с това, което природата е сътворила, с красотите на подземния свят.

"Пещерен туризъм има и ще има. Той съчетава две много важни неща. Първо, за бизнеса това е възможност да се спечелят пари, а и пещерите са като културен институт, място, където хората могат да разберат какво природата е създала под земята, както и възможност да си създадат ценностно отношение към тях, за да могат да ги опазват”, каза още Алексей Жалов.

Водещи

Най-четени