BBC излъчи филм за пиянските туристичеки практики в Слънчев бряг 01.10 | 12:34

"Пиячка, обикаляне на барове и България" разглежда летуването в един от най-известните черноморски курорти у нас

От Кремена Бедерева

Слънчев бряг отново влезе в британските медии. И пак не с особено добра слава.

BBC излъчи документален филм, разглеждащ летуването в един от най-известните черноморски курорти у нас.

"Пиячка, обикаляне на барове и България" (Booze, Bar Crawls And Bulgaria) разкрива тайните на курорта по време на натоварения сезон, за да представи как тълпите от туристи, изпълващи плажовете и хотелите, се забавляват в курорта.

Фокусът на документалния филм е върху често наричания "алкохолен туризъм" у нас. Разбира се, набляга се на невероятно ниските цени на алкохола за британските стандарти (около 2 паунда), които допълнително стимулирали летовниците да се възползват от силните питиета. Разнообразието от различни партита и промоции в множеството барове и дискотеки също попадат във фокуса на британската журналистка.

Във филма е показано как "Bar crawling” или "обикаляне на баровете" се превръща във формализиране на алкохолния туризъм. Това са специално организирани турове за туристи, в които те посещават определен брой заведения за една нощ.

Във всяко от тях те са окуражавани да консумират максимално количество алкохол. Според Дули това се дължи на системата, чрез която са организирани тези събития. За да попадне заведение в списъка за обикаляне в повечето случаи то трябва да си плати и така реалната възвръщаемост и печалба е от консумацията на туристите.

Освободеното поведение продължава и в хотелите. Служител показва на Дули огромна пукнатина в стена на хотела, направена от пияни туристи, а камерата заснема и как отговорниците и служителите всъщност също участват в партито и също са пияни.

С наближаването на 2014 г., когато Великобритания ще трябва да отвори границите си за българи, създаването на негативни публични образи на страната се утвърждава. Споделеното видео в YouTube има повече от 300 гледания за един ден, а филмът ще бъде излъчен още два пъти тази седмица по телевизията

Вижте видеото от филма на BBC в Econ.bg.

Водещи

Най-четени