Qantas възобнови полетите си 31.10 | 16:03

Авиокомпанията ще решава споровете си с профсъюзите до 21 дни

От Ивайло Ачев

Австралийският превозвач Qantas поднови дейността си след като Австралийския трудов трибунал бързо прекрати споровете между авиокомпанията и служителите ѝ, членуващи в три профсъюза – този на пилотите, на инженерите и на служителите в багажно отделение.

През почивните дни (29.10.11) Qantas спря всичките си полети и не позволи на нито един служител от изброените три профсъюза да работи заради спор относно увеличение на заплатите в компанията, подобрение на работните условия и план за създаване на две нови дъщерни компании, които да поемат дейността на азиатския пазар. Отделно на дневен ред стои и съкращаване на 1000 служители на Qantas.

Заради стачките и протестите по всички тези въпроси, австралийският превозвач е загубил 75 млн. щатски долара от септември насам. Австралийският трудов трибунал обаче принуди авиокомпанията да възобнови дейност и даде срок от 21 дни на Qantas и на профсъюзите да се разберат – в противен случай по всички спорни въпроси ще се произнесе задължителен арбитраж.

Решението на Qantas да спре полетите през уикенда засегна над 70 хил. души от общо 22 държави.

 

Водещи

Най-четени