Thomas Cook вдига цените заради скъпия петрол 02.03 | 10:21

Това оскъпява почивката с над 4%

От Ивета Бебова

Туристическият гигант Thomas Cook увеличава цените на туристическите пакети и полетите, които предлага, заради завишената цена на петрола. Новите цени на британския туроператор оскъпяват почивката с над 4%.

Увеличението на туристически пакети и самолетните полети влезе в сила от понеделник. То ще е валидно за зимния и летния период на 2011 г., както и за предстоящия зимен сезон през 2012 г, съобщава британският вестник Independent.

За полети под 3 часа цената се вдига с 12 паунда на човек, за пътуване над 7-8 часа - с 25 паунда, а над 7 часа - с 40 паунда.

Решението за повишаване на цената и въвеждане на допълнителна такса-гориво идва на фона на рязкото увеличение на цените на петрола след размириците в Близкия Изток и Африка.

"Ние работихме много, за да поддържаме цените на самолетните полети същите, както досега, но това е невъзможно с постоянно увеличаващата си стойност на петрола", заяви Иън Айлес от Thomas Cook UK & Ireland.

Това не е първият път, в който компанията облага с допълнителна такса за гориво своите клиенти.

Увеличения на цените бяха направени и в средата на 2008 г., когато един барел петрол достигна до рекордната цена от 147 долара.

Допълнителните такси бяха премахнати през есента след краха на Lehman Brothers и понижаването на цената на петрола. Цените за туристически пакет и полет останаха непроменени за целия зимен и летен сезон на 2009-2010 година.

Thomas Cook не беше единствената компания, която увеличи цените на услугите през последните месеци.

Шефът на International Airlines Group, която беше създадена след сливането на British Airways и Iberia, Уили Уолш отказа да коментира пред пресата дали предстоят още повишавания на цените след направените промени в началото на февруари. По думите му ако цената на петрола продължи да расте, потребителите трябва да очакват ръстове на цените във всички сфери.

Водещи