Авиокомпаниите отчетоха ръст от 4.4% на пасажерите през юни 28.07 | 17:53

Сериозен ръст отчетоха компаниите от Южна Америка, показаха данните на IATA

От iNews.bg

През юни пътническият въздушен трафик се увеличава, показаха данните на Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA). На година база броят на пасажерите се увеличава с 4.4 на сто. В същото време обаче превозените товари намаляват с 3%.

От известно време тенденцията за ръст на пътниците се запазва, но все пак темповете са далеч от времената преди кризата, когато годишният ръст достигаше около 10 на сто. Забавянето е резултат от бавния икономически ръст и увеличените разходи за гориво и новите летищни такси в някои страни.

Най-значителен ръст отчетоха авиокомпаниите в Южна Америка – 14.3% спрямо юни 2010 година. Тенденцията се забавя спрямо май заради проблемите, които нанесе изригването на вулкана Пуейхуе на въздушния трафик. През май годишният ръст на пасажерите беше в рамките на 21.3 на сто.

На второ място през този месец се представят европейските въздушни превозвачи. Ръстът на пасажерите през миналия месец е в рамките на 8.9%. Увеличението е факт благодарение на силния туристически сезон. Увеличават се и пасажерите, които пътуват с цел работа, сочи докладът на IATA.

С 6.4% се увеличава трафикът на компаниите от Близкия Изток, а въздушните превозвачи от Африканския континент се радват на най-слаб ръст – 2.9 на сто.

Водещи

Най-четени