Ангелкова: Ставаме целогодишна туристическа дестинация, но с много труд 22.06 | 17:21

Банско е лицето на зимните ни курорти и трябва да се развива, смята министърът

От Кристиан Костурков

За да стане България популярна и разпознаваема туристическа дестинация през цялата година, ще трябва да се положи изключително много труд. Също така страната ни трябва да си спечели такъв имидж, че чужденците да я смятат за държава, която няма как да не посетят. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова в Благоевград след среща-дискусия, в която тя участва, съобщи БТА.

Целта на форума, каквито ще има още и в другите областни туристически центрове, е да се намери най-добрият вариант за рекламиране на марката "България" в туризма. Според Ангелкова у нас вече се работи в правилната посока и туристическото райониране е пример за това. По този начин ще може максимално да се обединят усилията и на общините, и на бранша, и на неправителствения сектор за създаването на силен регионален маркетинг. Ангелкова похвали действията на регионалните и местните власти в област Благоевград за това, което правят за развитието на туризма в тази част на страната и популяризирането на града като туристически център.

Министър Ангелкова обаче е била изненадана от факта, че до преди 4 години в Благоевград не е имало нито един проект в сектор "Туризъм". Тя обаче е доволна, че вече има много такива, което е помогнало за това Благоевград да бъде избран за център на туристическия район "Рила-Пирин". Според Ангелкова богатата културна програма, фестивалите, които се организират в този младежки и студентски град, дават сериозни предпоставки за привличане на голям брой нови туристи.

От думите на Ангелкова стана ясно, че тя принципно подкрепя идеята за нов лифт в Банско. Тя подчерта, че това е най-екологичният и чист транспорт в планината. Коментарът й беше предизвикан от кмета на планинския курорт, който повдигна въпроса за изграждането на втора кабинкова въжена линия в района на града и уплътняването на ски зоната в курорта. Ангелкова отбеляза още, че Банско има основна заслуга за успешния зимен сезон 2014-2015 г. и за 8-процентния ръст, отчетен за цялата страна.

Водещи

Най-четени