Аржентина разреши еднополовите бракове между туристи в страната 24.03 | 18:21

Срокът за издаване на разрешително за брак е само четири дни, след подаване на заявката за него

От Виолета Малинкова

Правителството на Аржентина предприе активни мерки за насърчаване на туризма в страната. Латиноамериканската държава стана първата в света, където желаещите туристи могат официално да встъпят в еднополов брак помежду си.

Досега само в Канада гей туристите можеха да оформят семеен съюз, но при строгото условие, че еднополовите бракове са разрешени в страните им на пребиваване. В Аржентина такава уговорка няма, съобщава Newsru.com.

За вече проведената първа церемония писа във Fecebook кметът на Росарио – Моника Фейн. Бракът беше сключен между премиващите транзитно в странта Саймън Казал и Серхио Лопес. В Парагвай, откъдето са младоженците, еднополовите бракове са забранени.

След церемонията председателят на Аржентинската федерация на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (FALGBT) заяви, че това е исторически ден, на който гражданите на която и да е страна по света вече имат юридическо право да сключват еднополови бракове. Според него с това събитие Аржентина е започнала да "изнася равенство по целия свят".

Саймън Казал на 31 години е- биолог по образование. Той оглавява организация Somos Gay ("Ние сме гей") в Парагвай, където законът за легализирането на еднополовите бракове все още подлежи на обсъждане от местния парламент.

Съпругът му - 18-годишният Серхио Лопес, също се бори за правата на хомосексуалните. Кумове на сватбата им бяха кметът на Росарио – Моника Фейн и членът на Националния конгрес на Аржентина Силвия Аугсбургер - един от авторите на Закона за еднополовите бракове.

Законодателството на Аржентина не забранява регистрацията на чужди бракове между хомосексуални двойки в страната. Въпреки това, в Буенос Айрес служителите на Агенцията по вписванията определят като "желателно" за сключването на такъв брак представянето на разрешението за пребиваване в страната. Оформянето му отнема от три до пет месеца.

В Росарио обаче тези бракове станаха възможни благодарение на Наредба 5/2012, издадена на 23 февруари, според която:"туристите, транзитните пътници, членовете на екипажа на международни транспортни средства, вместо разрешение за пребиваване могат да подадат за регистрация фотокопие на паспорт с бележка за преминаване на границата и дубликат на миграционната карта, попълнена при влизане в страната".

По този начин срокът за издаване на разрешителното за брак се намалява до четири дни след подаване на заявката.

През 2002 г. Аржентина стана първата латиноамериканска страна, където официално е позволено на хората от един пол да живеят в гражданско съжителство. Но все още те нямат всички права, които имат хетеросексуалните двойки. По-специално - те не могат да си осиновяват деца.

Пълноправните еднополови бракове са разрешени още в Холандия, Белгия, Канада, Испания, Южна Африка, Норвегия, Швеция, Исландия, Португалия, някои американски щати, както и в мексиканската столица Мексико Сити. А правната форма "хомосексуален съюз" съществува в още 20 страни по света.

Водещи

Най-четени