Артефакти от морското дъно ще привличат туристи 25.04 | 19:00

Водолази картографират морското дъно между Калиакра и Констанца

От Цанка Донкова

Подводни туристически маршрути ще свържат Калиакра и Констанца. Проектът е спечелен по Програмата за трансгранично сътрудничество и финансиран с 1,5 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие, съобщи проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН във Варна.

"По реализацията му работят водолази и изследователи от България и Румъния, които ще претърсят морското дъно за потънали кораби и пристанища. Идеята е в региона да бъде развита най-модерната и скъпа туристическа индустрия за посещения на потънали артефакти", обясни Палазов. По думите му на морското дъно между Калиакра и Констанца има кораби, пристанища и сгради от IV - V век преди Христа, които представляват интерес за туристите от цял свят, допълва TV7.

Вече са набелязани потенциалните обекти, които ще бъдат фиксирани от водолазите и след като бъдат изследвани от подводните археолози, ще бъде издадена книга с интересните маршрути по морското дъно.

В рамките на проекта, който ще продължи до февруари 2015 година, се предвижда и обучение на инструктори по гмуркане, които ще бъдат подводните екскурзоводи.

Водещи

Най-четени