Блесна името на първия жител на средновековния Перперикон 04.09 | 19:30

Археолози разчетоха името му, попадайки на множество интересни находки

От Теодора Кокаланова

Археолози разкриха името на първия жител, населявал средновековния град Перперикон. Той е носил името Вероники или Вероника. Названието е било разчетено от археолози, обяви ръководителят на разкопките в скалния комплекс проф. Николай Овчаров.

Той и екипът му попаднали на фрагмент керамика от XII-XIII век с надпис на гръцки език. Първата му част гласи "Господи помагай", а под него се чете името Вероники или Вероника. "Интересното е, че надписът е направен преди изпичането на глинения съд, а не каквато е обичайната практика - след това", отбеляза проф. Овчаров. До този от венецианските архиви е било известно единствено името на Кали от Перперикон, която била продадена в робство.

Проф. Овчаров показа и по-значимите находки от първия месец разкопки на Перперикон. Сред тях е дамски сребърен кръст, изчистен бронзов кръст от иконоборския период през VII-VIII век, както и 2 сребърни венециански монети. Интересна находка е и бронзова култова брадвичка от XVII-XVI век преди Христа. Според Красимир Лещаков, специалист по древността, предмет с подобна форма се намира за втори път по нашите земи.

"През последните дни попаднахме на квадратно съоръжение с размери 1,80 на 1,80 м.", каза още ръководителят на разкопките. Според него става въпрос за кладенец или за хранилище на продукти, съобщи в. "24 часа". Работници успели да изкопаят 1,60 м. в от съоръжението, но все още не са стигнали дъното. При изкопаването са открити монети и сребърна обеца.

Водещи

Най-четени