Близо 20% по-малко зимни туристи отчитат в Банско 02.05 | 13:15

Най-голям е отливът на посетители от Турция, Гърция, Русия и Великобритания

От iNews

В Банско отчитат спад на туристите в зимните месеци, което е довело до малки печалби за хотелиерите и ресторантьорите, предаде БНТ. Заради по-малкото посетители, много от хотелите свалят цените на нощувките през летните месеци.

От туристическия бранш отчитат, че спадът на туристи е между 17-20%. Най-много отлив има на посетители от Турция, Гърция, Великобритания и Русия, докато, особено през март, е имало увеличена посещаемост от израелци.

"По официални данни има спад около 15-20%, най-вече това се чувства при заведенията. И спадът не е толкова от посетили града туристи, колкото във финансово изражение. Според мен основните проблеми са два - няма втори кабинков лифт, заради което туристите чакат на опашки. А също така и проблемът с апартаментните хотели и нелоялната им конкуренция - повечето от тях предлагат много повече стаи, отколкото са регистрирани официално", твърди Георги Думанов, управител на хотел в Банско и общински съветник в града.

Той допълни, че в последно време малките къщи за гости работят повече за подслоняване на персонал - сезонните работници в града. И съобщи, че тези хора "плащат 5,6,7 - максимум 8 лева на нощувка".

"В същото време всяка година има затворили хотели, които не работят", допълни Думанов. Той смята още, че през летния сезон може и да няма спад, защото тогава туристите не идвали да карат ски и нямало да чакат на опашка за лифта. Но въпреки това призна, че през топлите месеци половината хотели в Банско, особено по-малките, затварят и не работят.

"Остават големите, които имат басейни и пускат много ниски цени, на базата на "ол инклузив". Основно българи, гърци, македонци ще са посетителите през лятото", каза още Думанов.

Като общински съветник той коментира и малката събираемост на туристическа такса в Банско: "Оказа се, че няма точен общински механизъм, по който могат да се събират таксите. Общинските органи ходят на проверки, но могат само да констатират и да изискат, но не и да съставят акт за нарушение. Едно време данъчните служби, като правеха проверките изискваха и списъците за платени курортни такси, но практиката показва, че това вече не се прави".

Водещи

Най-четени