Близо половината плажове на юг без спасители за лятото? 08.06 | 07:59

Областната управа ще обявява конкурси и ще назначава по един-двама на местата, които все още никой не иска да стопанисва

От iNews.bg

Близо половината плажове по Южното Черноморие може да останат без спасители за летния туристически сезон. Сред тях обаче са не само диви местенца, а и пясъчни ивици в много от известните курорти. Така например към момента все още няма избрана фирма, която да стопанисва и съответно назначи спасители на плажовете на детския лагер в Обзор, в курорта Елените – изток, в Ахелой, къмпинг "Европа” и много други. От общо 137 плажа по Южното Черноморие, в момента за 56 няма кой да се грижи, предаде БНР. Което е повече от 40%.

Проблемът от една страна е, че туристическият сезон по Южното Черноморие вече е открит, но процедурите за отдаване под наем на плажове и осигуряването на водни спасители още не са приключили. От друга – забавяне има и на ниво държава. Преди седмица са избрани нови наематели на 12 плажа. Министерството на туризма обаче все още не е подписало договор с тях. 

"Процедурите имат 14-дневен срок за обжалване. Някой от другите кандидати и участници в търга, ако имат претенции в този срок, могат да ги заведат. Набавяме си всички необходими персонал, машини за почистване, спасители и всичко стои на един голям стенд бай и на един огромен стопански риск за нас. Чакаме да мине този срок, за да влезем във владение на плажа и да почнем да си вършим работата”, обяснява Кристиян Киров, наемател на плажа в Обзор.

Във връзка с проблема Областната управа в Бургас ще обяви обществена поръчка за наемането на водни спасители за част от тези плажове, които няма кой да стопанисва, казва областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Според него вече е взето решение за организиране на водно спасяване на неохраняемите плажове "Иракли", Поморие - север, къмпинг "Европа", "Атанасовска коса", Крайморие-юг, "Алепу", "Корал" и Ахтопол - фара. Кога ще бъде обявена обществената поръчка за наемането на водни спасители, както и дали изобщо ще се явят кандидати, засега не е ясно.

Най-четени