Братушки, чакаме Ви! 24.04 | 17:53

Не смятаме, че ще има отлив на руски туристи от България, разчитаме страната ни да привлече и повече украински, заяви в Бургас Кристиан Вигенин

От Филипа Тодева

Няма основание да смятаме, че през предстоящия летен сезон ще има отлив на руски туристи от България. Разчитаме страната ни да привлече и повече украински. Това заяви министър Кристиан Вигенин в Бургас, където се срещна с представители на туристическия бранш. Той увери, че МВнР е свършило огромна част от това, което може, за да увеличи туристическия поток.

По време на срещата, министър Вигенин запозна представителите на бранша с нововъведените облекчения за издаване на туристически визи, инициирани от министерството. На консулските ни служби са дадени указания, свързани с по-лесното и бързо издаване на визи за туристическите пътувания на граждани от Руската федерация, Беларус, Молдова и Украйна, както и от Република Турция, каза той. Преустановена е практиката на целенасочено пренасочване на туристи към изнесените визови центрове, която досега е оскъпявала и забавяла процедурата.

Външният министър отбеляза и факта, че чуждите граждани, които вече са посещавали страната ни с цел туризъм и използвали правомерно предишните си визи, могат да се завърнат в България много по-лесно. Нещо, което касае пряко Бургас – руските граждани със собственост тук, ще могат многократно да се завръщат със семействата си. Създаден е и механизъм, който да насърчава новите кандидати за визи да кандидатстват и за дългосрочни – с цел да се връщат през следващите зимни и летни туристически сезони, добави Кристиан Вигенин.

Относно броя на издадените визи, той отбеляза, че макар през първите два месеца да е имало спад спрямо 2013 г., към момента вече има подобрение. "Протича анализ на данните, които получаваме от Украйна. Икономическата ситуацията в страната се влошава, но се надяваме отливът на туристи от Крим, да ги изпрати в България", заяви той. "Заедно с Министерство на икономиката и енергетиката усърдно работим за рекламата на българския туризъм и съм по-скоро оптимист", заяви външният министър.

В срещата участваха още Григор Порожанов, директор на дирекция "Външноикономически отношения" към МВнР, Раковски Лашев, директор на дирекция "Консулски отношения" и  областният управител на Бургас Павел Маринов.

Водещи

Най-четени