Британците плащат най-високите "въздушни" такси в света 24.03 | 17:46

Размерът на таксата беше замразен в Бюджет 2011

От iNews.bg

Във Великобритания таксите за ползващите въздушен превоз са най-високите в света. Пасажерите плащат към 12 паунда за кратките дистанции в икономическа класа. За дългите пътувания таксите са по-високи.

Всяка година от тези такси в британската хазна се събират 2 млрд. паунда. От правителството обясняват, че тези пари отиват за проекти в помощ на опазването на околната среда, разкриват от Международната асоциация за въздушен транспорт IATA.

Директорът на организацията Джовани Бисиняни коментира, че в британския Бюджет 2011 е предвидено замразяване на размера на тази такса. "Това е добра новина за британците, за бизнеса и хората, които посещават страната. Приветствам решението на финансовия министър – поне не усложнява ситуацията в сектора", допълва Бисиняни.

От организацията отдавна призовават на Острова да се откажат от спорната такса, обявявана като екологичен данък. Според IATA присъединяването на въздушния сектор към европейската схема за търговия с парникови газове (ETS) е по-доброто решение за събиране на суми, които по-късно ще бъдат използвани за опазване на околната среда.

 

Водещи