Българите готови да извадят над половин заплата за лятна почивка 12.06 | 16:32

Размерът на приготвената сума обаче намалява значително спрямо миналата година

От iNews.bg

Според резултатите от най-мащабното международно проучване за потребителски навици на Фератум Груп – Летен барометър - 2018, българските семейства ще похарчат 55,6% от месечните си доходи за лятна почивка, в сравнение с миналата година, когато резултатът е бил 72%. С тези цифри България се нарежда на седмо място по прогнозни разходи сред близо 22 000 домакинства, участвали в проучването, като най-голямата част от средствата ще отидат за пътувания в чужбина (19,8%). Летният барометър се провежда за осма поредна година и включва 18 държави. Норвегия е държавата, в която това лято ще бъдат похарчени най-много средства за почивка (до 68,5%). Скандинавската страна е следвана от Хърватия (67%) и Мексико (60.3%), а най-малко финанси от месечната си заплата ще отделят жителите на Финландия (39.7%), Швеция (37.9%), Полша (14%) и Бразилия (13.1%).

"Щастливи сме, че за поредна година Фератум успя да осъществи едно от най-мащабните си проучвания и да даде поглед върху намеренията за харчене през лятото на участниците от 18 страни по света", споделя управителят на Фератум за България Ивет Димитрова. България, Бразилия и Дания ще похарчат най-много за пътувания в чужбина, което ще се равнява средно на 15% до 21% от месечните им доходи. Средно около 40% ще бъдат разходите за пътуване от целия бюджет за лятна почивка на участниците в проучването, което бележи 7% ръст спрямо миналата година. Най-много се очаква да пътуват гражданите на Германия (50.8%), България (45.8%), Финландия (41.1%) и Полша (40.1%).

11,3% от всички участници в проучването поставят пътуването на първо място сред летните разходи, следвани от дрехи и лятно облекло (10,7%), както и тези за социални дейности като обиколки на различни плажове, партита и заведения (10%). Анкетираните от Норвегия (99.43%) споделят, че биха похарчили над 100 евро за нощувка в хотели, докато Германия (72.18%), Чехия (52.03%) и България (48.72%) ще използват предимно услуги за настаняване като АirBnb.

Не е изненада, че и плащанията в брой вече не са най-предпочитани. 70% от участниците в Норвегия и Швеция предпочитат картовото разплащане пред това в брой, като не само в скандинавските държави плащането в брой губи своите позиции. Повече от 50% от участниците в проучването са отговорили, че ще се разплащат с карта вместо с банкноти това лято. Над 60% от всички анкетирани в проучването са отговорили, че ще използват мобилно банкиране за своите финансови операции по време на летния си отпуск.

Водещи

Най-четени