Българите пренебрегват Черноморието ни - налитат на екзотичните дестинации 29.07 | 18:30

Най-предпочитана остава Гърция, следвана от Италия и Дубай

От Теодора Кокаланова

Броят на почиващите зад граница българи се е увеличил с около 20%. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Байко Байков.

"Това не е само количествено увеличение, а и като интерес в различни направления за лятна почивка. През тази година забележимо е нарастването на туристи в посока Италия и Гърция", обясни Байков.

По думите му все още най-предпочитана дестинация остава Гърция, като причината за това е бързият и лесен достъп. "На второ място това все още е Турция, но има значителен ръст на по-луксозните почивки, както и към Италия и Испания. Туристите търсят нови направления за почивка в Средиземноморието и на първо място в европейските страни", каза още Байко Байков.

Байков подчерта, че голяма част от българите се интересуват и от по-екзотични дестинации, сред които първо място заема Средният Изток – Дубай и Абу Даби най-вече заради директните полети и съответно по-ниските цени за самолетни билети.

Според него средната продължителност на почивките е между 7 и 10 дни, като това зависи и от вида транспорт, който се използва, предаде агенция "Фокус". "Там, където се ползва самолетен транспорт се предпоставя седмична продължителност поради необходимостта от планиране на чартърни полети в определен фиксиран ден от седмицата. А на тези със собствен транспорт, каквито са повечето почивки в Гърция продължителността е 7- 10 дни", уточни Байко Байков.

Водещи