България сред 50-те туристически дестинации на 2012 г. 17.04 | 18:38

National Geographic Traveler номинира маршрута „Чудесата на България“

От Филипа Тодева

National Geographic Traveler номинира културния маршрут "Чудесата на България: изкуство, вино и традиции” като една от 50 дестинациите за 2012, които човек трябва да посети през живота си. Това съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

На 12 април 2012 г. във Върмонт National Geographic Traveler представи своята класация "50 пътувания, които трябва да се направят в живота” и мотивите за нея. "Процесът на подбор беше конкурентен и нашият редакторски екип работи дълго и усърдно, за да определи най-автентичното, най-иновативното, най-неоткритото, най-добре управляваното и най-природосъобразното пътуване", съобщи изданието.

Туровете "Културни кръстопътища” вече са влизали в престижната класация три пъти – през 2009, 2010 и 2011 г. Тази година бе избран маршрутът "Чудесата на България”. Освен това сега е и първият път, когато National Geographic Traveler включва малка европейска страна в топ 50 за културен туризъм. Впечатленията са натрупани от лични визити и пътешествия, разговори с личности от културата, концерти и др. Те показват в нова светлина вече известни културно-исторически обекти и съчетават елитарното с автентичното и местния характер на териториите.

Сред българските забележителности са откроени Рилският манастир и Боянската черква, Дунавското крайбрежие, черноморският бряг, Казанлъшката тракийска гробница, както и най-старите неолитни жилища в Европа, изградени 6000 години Пр. Хр. Част от тези забележителности са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

"Чудесата на България” е най-обогатеното с гурме и винени дегустации пътуване, което помага на туристите да открият вкусове и аромати, дълбоко вкоренени в най-добрите европейски традиции, смята екипът. В тура са включени също тъкането, ръчното правене на хляб, месенето на тесто от млади и възрастни жени, които са съхранили традицията като вековен ритуал.

Участниците в "Културни кръстопътища” могат да се запознаят и да изживеят легендите на страната чрез директен контакт с местните хора. Сред тях са срещи с ученици, директори на музеи, археолози, музиканти, производители на вино или парфюми и др. Всичко те разкриват най-доброто от страната и за най-взискателните пътници и заслужават включването в най-престижния списък за културно пътуване, посочва екипът на National Geographic Traveler.

Водещи

Най-четени