Българската роза - магнит за китайски туристи 11.09 | 08:05

Азиатците се интересуват от културно-историческото ни наследство

От Десислава Маданска

Българската роза и Долината на розите са сред основните интереси на китайските туристи в България. Това заяви зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев пред TV7. По думите му китайските туристи не се интересували толкова от почивка на морето, отколкото от културно-историческото наследство на страната ни.

Той обясни, че китайците са една от най-пътуващите нации, като над 5,5 млн. души са посетили Европа през миналата година.

Ботев посочи, че китайците се интересуват още и от спа туризъм. Той обясни, че средноденонощния отток на минерални води е 274 млн. литра, което все още не се ползва, но крие голям потенциал.

Относно зимния туризъм Ботев посочи, че ще се търсят признати експерти, може и външни, които да се включат при вписването на стратегията за туризма и основно за зимния.

Той коментира анализ на зимния туризъм по света, като заяви, че за България се посочва, че е "неразорана мина" с над 146 върха над 2000 метра, 5 планини, позволяващи ски курорти. Той обаче бе категоричен, че ако се предприемат подобни стъпки, екологичното законодателство трябва да се спази стриктно.

Водещи

Най-четени