Българският туризъм - в апогей през 2015 23.04 | 14:10

Страната ни приема мастер план за развитието на сектора

От Теодора Кокаланова

През 2015 година България вече ще има свой мастер план за развитието на туризма. Това каза днес във Варна Мария Иванова, началник на дирекция "Туристическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката. Планът ще бъде със срок до 2030 година. 

По думите й до два месеца ще бъде одобрена Стратегията за развитие на сектора, а след това ще бъде обявена обществена поръчка за изработване на плана, информира БТА. Иванова уточни, че в него ще бъде посочено финансовото обезпечение за всяка заложена дейност, както и точните срокове за изпълнението й.

Мария Иванова отчете, че сезонът в зимните курорти е бил успешен и има ръст на туристите около 3%. Най-много гости са пристигнали от Гърция, Румъния, Турция. "За предстоящия летен сезон прогнозите са, че ръстът на туристите ще бъде между 4 и 5%", каза още Иванова.

По думите й очакванията са, че няма да има отлив на гости от Украйна и Русия. По време на дискусията бяха засегнати проблемите и перспективите пред българския туризъм. В разговора се включиха местни експерти, както и представители на бизнеса и академичните среди. 

Водещи

Най-четени