В Балчик забраниха ползването на търговски тераси на брега 25.11 | 08:47

Съдът в Добрич потвърди забраната за ползване на такива тераси, издадена от РДНСК

От Андриян Георгиев

Административният съд в Добрич потвърди забраната за ползване на тераси, изградени към ресторанти - върху  брегоукрепителното съоръжение между Балчик и курорта "Албена", а част от тях и над акваторията на Черно море, която е изключителна държавна собственост, съобщава БТА.

Заповедите за забрана на незаконните строежи са издадени от Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК).

Терасата, изградена от "СПА-център Балчик" АД от  водоустойчив шперплат върху стоманена конструкция, не е въведена в експлоатация по надлежния ред, пише в постановеното съдебно решение.

Забранява се достъпът и до терасата, използвана като търговска площ, пред ресторант "Селена". Откъм морето терасата е изградена върху бетонни фундаменти и няма издадено удостоверение от главния архитект на Балчик за въвеждане в експлоатация, се посочва още в съдебното решение.

Съдът отхвърли жалбата и на "Балчик Плаза" ООД срещу заповед на РДНСК за премахването на тераса с търговска площ около 60 кв. м, която е определена като незаконна. 

От РДНСК са разпоредили и на "Маринов" ЕООД да освободи панорамна тераса до кея на Морската гара със застроена площ 230 кв. м, от които 70 над акваторията на Черно море. Съдът потвърждава забраната за ползване на обекта.

Водещи

Най-четени