В Белене ще привличат туристи с древния Димум 26.06 | 10:37

Древният Димум е открит от археолозите на територията на днешния град Белене

От Андриян Георгиев

Античната митница на Мизия - древният Димум, ще стане притегателно място за туристи в област Плевен след около година и половина.

Това заяви кметът на Белене Петър Дулев, цитиран от БТА.

Кметът уточни, че древният Димум е открит от археолозите на територията на днешния град Белене.

С финансова помощ от 2 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие" ще бъде реставрирана и консервирана древната крепост под ръководството на плевенския археолог Соня Лазарова.

Проектът  предвижда възстановяване на част от крепостна стена до р. Дунав, на порти и на южната кула, където е било управлението на военния гарнизон, събирал данъците през IV век.

За подобряването на достъпа на туристите ще бъдат реконструирани улици на Белене. Те ще направят по-достъпен, включително и за хора с увреждания, и другият туристически комплекс в Белене - природния парк "Персина". 

Димум е включен в програмата на Световния форум на археолозите, изучаващи Римската империя.

През идната година повече от 350 водещи специалисти, участници в "Лимес конгрес", ще посетят древната римска митница на Мизия.

Според Дулев близостта на Белене до областния град Плевен и до фериботния комплекс "Никопол-Турну Мъгурeле" е предимство за проекта "Димум" и за развитието му като културно-туристическа дестинация.

Водещи

Най-четени