В Лондон промотираха възможностите за екотуризъм у нас 12.12 | 20:55

В британската столица дегустираха българските вина и традиционни гозби

От Кремена Бедерева

Възможностите за екотуризъм в България бяха представени на среща с британски журналисти в Българския културен институт в Лондон. Тя беше придружена с дегустация на български вина и традиционни национални коледни ястия и мезета. Проявата е по проекта за промотиране на българския туризъм на пазар Великобритания.

"Страната ни е популярна със своите ски писти и красиви плажове", заяви пред гостите Александра Ланг - съветник по маркетинг в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). "Не малко издания по света я класират сред най-добрите дестинации за зимна и лятна почивка, но хората все повече търсят емоционалното и личното изживяване. България съчетава прекрасни природни дадености и модерни съоръжения за настаняване с нещо много важно - приятелското отношение и гостоприемството."

Презентацията предложи информация за различни форми на екотуризъм - от маршрути сред дивата природа и националните паркове, през екопътеки и опознавателни турове по биоразнообразие, до приключенски туризъм (рафтинг, скално катерене, изучаване на пещери и др.).

Представителите на медиите бяха впечатлени от огромното биоразнообразие на страната ни въпреки малката ѝ площ. Повечето от тях признаха, че информацията ги е изненадала и е събудила любопитството им към България като туристическа дестинация.

Срещата продължи с презентация на български вина, представени от управителя на Музея на виното в Плевен Таня Николова. Гостите научиха любопитни данни за традициите на винопроизводството в България, датиращо от отпреди 5 хиляди години, и дегустираха около 30 вида бели и червени вина. Сред тях бяха и продукти от сортове грозде, които се отглеждат единствено в България.

България има над 320 регистрирани зони за опазване според "Натура 2000", които покриват над една трета от територията на държавата. 114 от тях са терени, обитавани от редки птици. Страната е своеобразен рай за орнитолозите с над 400 вида птици.

В България могат да се срещнат общо над 27 000 видове безгръбначни животни и около 12 000 вида растения, което я превръща в една от европейските страни с най-голямо биоразнообразие.

Водещи

Най-четени