В САЩ: Отидете в България – при „Очите на Бога", кюфтетата, мекиците и купона 19.04 | 07:20

The Huffington Post отбелязва 18 причини американският турист да не пропусне страната ни

От Кристиан Костурков

Отидете в България! Там ще се насладите на невероятни природни и културни забележителности, уникална кухня, денонощен купон, страхотни плажове... Горе-долу такъв призив отправя към читателите си американското издание The Huffington Post. Според автора на статията България е едно от най-прекрасните места за туризъм и всеки американец, който реши да посети Балканите, не трябва да пропуска страната ни. Даже е задължителна. Препоръчва се и в случай на планирана обиколка на региона, тя да започне от България. Изданието отбелязва и цели 18 причини, поради които е недопустимо човек да не дойде на почивка у нас.

От една страна самолетният билет от САЩ до България изобщо не е скъп. Ако се избере полет до София, само за няколко часа с автобус или с кола се стига до прекрасната ни брегова ивица, която почти по цялата си дължина предлага плажове с хубав и ситен пясък. Със самолет пък пътуването няма и час. В статията се отбелязва, че "Слънчев бряг" е мястото, от което никога няма да поискаш да си тръгнеш. Не само заради плажа, но и заради денонощния купон и баровете, които буквално са на метри от морето. А питиетата – те са подръка навсякъде там.

Традиционната българска кухня също е издигната в култ и особено някои нейни представители. Според статията най-прекрасните кюфтета на света са у нас. Нещо, в което туристът няма как да не се влюби, са и мекиците. Баницата също е поставена на пиедестал. Споменава се и ужасно вкусното сирене, с което се прави. Подчертава се също и че храната у нас е евтина, включително и споменатите вече "специалитети", а едно хапване спокойно може да се вмести в 10 долара.

В статията се отбелязва и купонджийският дух на българите, които винаги са готови за забавление. "Почивните им дни наистина са почивни, а почти няма българин, който покрай официалните празници в страната да не си вземе ден-два допълнително отпуска и да отпраши на почивка", отбелязва The Huffington Post. В статията се подчертава и че кафенетата у нас не са като тези в САЩ. И по-точно там хората се събират с компании да си поприказват и да се повеселят, а не да отворят лаптопа и да уплътнят кафе-паузата си. Авторът не пропуска и чалгата, която била много интересна, особено като народът се качи по масите, за да танцува.

Архитектурните и природните забележителности са изключително много и невероятни, пише още авторът на статията. Той насочва вниманието към пещерата "Проходна", известна още като "Очите на Бога", катедралата "Александър Невски", Седемте рилски езера, тепетата в Пловдив и т.н. За разлика от много нашенци, авторът смята архитектурата на София и по-конкретно съчетанието между стари и много модерни сгради с останките на римска Сердика, за уникална и то в добрия смисъл на думата.

Също така самите българи са описани като много гостоприемни и добронамерени, винаги готови да помогнат и да се включат в купона. На последно място The Huffington Post отбелязва и още една причина, поради която задължително човек трябва да дойде в България. И тя е, че като го попитат в САЩ къде е бил и той отговори, никой няма да знае къде е това.

Водещи

Най-четени