В Хавана всичко е възможно... 27.01 | 11:40

Ако мислите да посетите кубинската столица за пръв път, този текст е задължително четиво!

От Лиляна Чернаева

"В Хавана всичко е възможно" - написа британският новелист Грахам Грийн за възторжената столица на Куба, давайки ехо на мислите и мечтите на милиони.

Пророчески, той не е далеч от истината.

Един от най-великите световни градски центрове, този реалистичен, но все пак темпераментен карибски мегаполис е пищна симбиоза от благородни паметници и музика, която почти няма културни еквиваленти.

И все пак, помрачена от миналото си и огъната от едно от най-тежките "падания" на икономиката на модерните времена, Хавана не е Париж. Там в пословичното сърце на парадокса в Куба - прелъстяваща хубост гордо стои до грандиозен разпад, докато животът си минава трудно, тихомълком, но винаги със страст.

Ако мислите да посетите Хавана за пръв път, ви предлагаме няколко съвета и важни точки, които да ви отведат до салсата, дайкирито и Buena Vista Social Club.

Запознай се с местните – те са много забавни. Забравете за всякакви предубеждения, които са ви създадени от живот под пълен тоталитаризъм. Кубинците са безгрижни, с почти кръвожадна решителност да бъдат колкото се може по-щастливи и недостъпни за ежедневните проблеми.

Дефиниращо преживяване – обръщане по едно ледено Мохито в почти всеки бар в центъра, докато местните те гледат втренчено от олющените си балкони (популярно хоби сред хаванските жители – предимно възрастните).

Атракции, които трябва да се видят - "La Habana Vieja" - най-съхраненият колониален испански комплекс в Южна и Северна Америка – предполага щастлива и приятна разходка. Вярно е, че голяма част от него е саниран повече отколкото е уместно, но ако се отплеснете от поправените пътища и се загубите в малките, задни улички ще бъдете пленени от страстния Карибски чар на Хавана за пореден път.

Списък за Хавана – погрижете се да се разпишете навсякъде... не всеки ден се ходи до Хавана

Capitolio Nacional – сграда, бивше седалище на правителството на Куба и един от най-величествените представители на богата Хаванска архитектура.

Хапнете си сладолед от известното Coppelia Ice Cream ателие за едно истинско хаванско преживяване.

Изпийте колкото можете вкусни коктейла – Мохито и Куба Либре в страхотния неокласически хотел Inglaterra в центъра.

Не забравяйте, че Хавана е повече от стар град – опознайте и по-далечните части и не пропускайте площада Playas del Este.

Опитайте се да хванете месечните прояви на стотиците певци и музиканти, които събуждат страстите на Plaza de la Catedral.

След залез слънце тръгнете към един от известните кубински нощни клубове или кабарета.

Водещи

Най-четени