В разгара на лятото започнаха хайки по морето 08.08 | 19:41

Агенцията по безопасност на храните проверява всички обекти

От Елица Елефтерова

В разгара на лятото започнаха хайки по морето от Агенцията по безопасност на храните. Под прицел са сергиите, от които летовниците могат да си купят закуски или плодове.

На Слънчев бряг има стотици летовници по алеите и десетки сергии. За никого не е изненада, че повечето търговци са в нарушение. Нямат нужните разрешения, нито документи за годността на храните.

Оказа се, че търговец на варена царевица няма удостоверение по закона за безопасност на храните.

"Този обект не е регистриран от Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас и в случая те нямат право да предлагат храни за търговия на открито в случая място е неузаконено”, уточни главният инспектор д-р Нина Димитрова, цитирана от bTV.

Глобата, която може да отнесе собственикът на сергията, е от 2000 до 4500 лева. Рискът обаче явно си заслужава, защото търговците не могат да се оплачат от липса на оборот.

Обяснението е просто - дори да се съмняват в качеството на предлаганите храни, на туристите им е в пъти по-изгодно да си купят, например, царевица от улицата, отколкото да си я поръчат в заведение. Освен това, летовниците имат и други мотиви в защита на уличните сергии.

"Тези търговци не би трябвало да се закачат от властите, понеже така или иначе малкият бизнес в България е доста затруднен, така че по-добре е да се оставят да работят хората и да имат някакво препитание”, заяви Явор Колев.

От началото на летния сезон са унищожени над 300 килограма некачествени хранителни продукти, само от проверки в курортните населени места.

Водещи