В с. Красен привличат туристи с реликви от времето на Йовков 14.07 | 12:23

Културно-историческите забележителности стават достъпни със средства по транграничен проект с Румъния

От Андриян Георгиев

Реликви от времето на Йордан Йовков в добруджанското село Красен, където класикът на българската литература е учителствал в началото на миналия век, стават достъпни за туристите по трансграничен проект.

Вече са изградени паркинги и се благоустрояват подходите към Филиповата кръчма и старото училище в селото, превърнато в музей на писателя, съобщи кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов, цитиран от БТА.

Подобряването на инфраструктурата около културно-историческите забележителности е част от проекта  "Генерал Тошево-Негру вода - непозната туристическа дестинация", за който са осигурени над 1 496 000 евро по програмата за трансгранично сътрудничество "Румъния-България 2007-2013 г.".

В старата прогимназия, на която Йовков става първи директор, са изписани думите на писателя "И аз с всичките си спомени и цялото си същество принадлежа на Добруджа".

В класната стая са подредени портретите на неговите ученици, запазени са черната дъска, мастилницата, перодръжката на големия разказвач.

Във Филиповата кръчма протича действието на повестта "Жетварят". Писателят е обичал да сяда край тезгяха и да черпи с камъшени цигари селяните, в които е откривал прототипи на много от своите герои.

В Красен вече се монтират дървените къщички, в които посетителите на туристическите обекти ще могат да отсядат, казва кметът на селото Тошко Тачев.

В рамките на проекта в  трансграничния регион ще бъдат маркирани три туристически, два веломаршрута и един за конна езда с обща дължина 107 км. 

В Генерал Тошево и Негру вода се изграждат туристически информационни центрове.

Водещи

Най-четени