Венеция забрани моторните лодки 16.04 | 14:10

Градът се опитва да се справи със замърсяването и ерозията

От Елена Кирилова

Властите във Венеция забраниха карането на моторни лодки по каналите в града, съобщава Daily Mail.

Забраната се прилага между 10 и 15 ч. и цели да ограничи въздействието на замърсяването върху архитектурата на града. Ограничението обаче важи и за емблематичните за града гондоли, по-специално за тези, които се задвижват с акумулатори.

Мерките са част от плана за ограничаване на годишния трафик по вода в емблематичния град. Замърсяването оказва сериозно влияние върху архитектурата в града и кара лагуната да ерозира.

До момента около 7000 малки корабчета са били регистрирани, за да могат да ползват водните пътища във Венеция и са се превърнали в основно превозно средство в града.

Смята се, че ускоряването на ерозията ще стане причина средновековните сгради да потънат в лагуната. Природозащитниците са на мнение, че моторните лодки са основен проблем, тъй като са основен замърсител.

Фасадите на сградите също са заплашени от покачващото се ниво на водата.

Всяка година повече от 20 млн. туристи посещават Венеция, която е популярна спирка за почивка на пътуващите с круизни кораби.

Еколозите призовават по-големите круизни кораби да бъдат забранени, защото рушат лагуната, замърсяват въздуха и стават причина за образуването на вълни, които пък мокрят сградите и ги съсипват.

Водещи