Вече ще има спасители само за море 18.04 | 17:57

От тази година Българският червен кръст (БЧК) ще обучава в една нова категория спасители - само за море

От Кремена Бедерева

От тази година Българският червен кръст (БЧК) ще обучава в една нова категория спасители - само за море. Това каза в интервю за Агенция "Фокус” председателят на Националната комисия за водно спасяване и член на Националния съвет на Български червен кръст (БЧК) Стоян Андонов.

"Досега трябваше да се премине първо курс за спасители на басейн, а после - надграждащ курс за море. Има младежи, които желаят да работят само на море, и с оглед на това, да им е по-евтин курсът, се въведе и такъв вид обучение”, каза Андонов.

Изискваният към спасител на море са по-големи от тези към спасител на басейн, затова там е и по-малък броят на желаещите да са спасители. Основно изискване за спасителите на море е да могат да преплуват 100 метра за 100 секунди, а на плувен басейн - изискването е 50 метра за 50 секунди, обясни Андонов.

Забелязва се повишаване на интереса към курсовете за спасители тази година, в сравнение с 2012 г. и 2011 година. През 2012 година обучените спасители са с над 400 души повече от предишната, а тази година се надяват на същото повишение.

"Спасител може да стане човек, който може да плува добре. Броят на спасителите в България е в пряка зависимост от това, дали младежите умеят да плуват добре или не. Също е в пряка зависимост с броя на младежите, които са на възраст да бъдат спасители.

Курсовете са сравнително евтини. Групите могат да са от 10 души до 25 души в група. Колкото повече човека има в групата, толкова по-евтин е курсът. Цената за един курс е под 200 лева, а един спасител получава средно между 500 лева и 800 лева. Разликата в заплащането има, защото то е по-договаряне с работодателя и цифрите, които ви съобщавам, са усреднени", каза Стоян Андонов.

Водещи

Най-четени