Вижте дървените църкви в Румъния. Скоро може да изчезнат 30.05 | 21:39

Те са част от 7-те най-застрашените забележителности в Европа за 2014 година

От Цанка Донкова

Може би не знаете кои и колко са дървените църкви в Румъния или Цитаделата в Александрия, но ако искате да ги видите трябва малко да се разбързате. Тези две забележителности намериха място сред седемте най-силно застрашени от изчезване в Европа за 2014 година.

Дървени църкви в Южна Трансилвания и Северна Олтения, Румъния са изградени през XVIII-IX в. За създаването им е използвана дървесина от гъстите гори на Румъния и традиционни строителни техники. Скромната архитектурата на тези църкви се компенсира от привилегированото им местоположение и техните художествени стенописи.

Въпреки историческа, социална и културна значимост, многобройни църкви са били изоставени през последните няколко десетилетия поради малкия си капацитет и липсата на удобства, а днес са в напреднал етап на разпад.

Цитаделата в Александрия, Италия пък е най-важната шестоъгълна крепост в Европа според ЮНЕСКО, в чийто Индикативен списък е вписана от 2006 г. Цитаделата е разположена на над 74 хектара. Тя е построена между 1732 и 1808 г., била е сцена на няколко ключови моменти в историята на Италия и Европа.

Най-непосредствената заплаха за паметника е разпространението на много инвазивен плевел, чиито корени сериозно подкопават стените. Местната общност и властите са силно ангажирани за поддържането на Цитаделата, но те се нуждаят от мащабно (интер)национално know-how и финансова помощ.

Вижте кои са останалите застрашени забележителности в Peika.bg.

Водещи

Най-четени