Вижте кои туристически обекта във Видин ще се рекламират с евросредства 05.02 | 13:39

Конакът и Кръстатата казарма са сред 50-те малко познати места в страната

От iNews.bg

Два туристически обекта във Видинско - Конакът и Кръстатата казарма, са сред 50-те малко познати места в страната, които ще се рекламират с евросредства от държавата.

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи преди дни, че с близо 2 млн. лв. от еврофондовете ще бъдат рекламирани 50 малко познати туристически обекти в България, избрани от общо 325 туристически места у нас, които си заслужава да бъдат посетени, но са слабо известни.

Целта на инициативата е да се насърчи вътрешният туризъм и българите да посетят туристическите дестинации като Каменните гъби, крепостта Неутзикон, село Мезек, Голямата Косматка, Tракийската гробница в Поморие, Пещерен манастир "Св. Иван Пусти" край Враца, Слънчевата градина във Вършец, Античната крепост край Монтана, Чипровци и други.

Сайт с информация за тези обекти - myastoto.bg, ще заработи от февруари. В него туристите ще могат да споделят информация за преживяванията си след посещенията на обектите.

Кръстата казарма във Видин има 200-годишна история. Построена е през 1801 година от Осман Пазвантоглу, смятан за един от най-значимите управители на Видинската област през периода на османското владичество. Само преди две години завърши пълното възстановяване на обекта, след като повече от 30 години Кръстата казарма не е била ремонтирана. Сградата е архитектурен паметник, разказа за БТА директорът на Видинския исторически музей Фионера Филипова.

Ремонтът, продължил осем месеца, е осъществен по проект, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" и включваше заздравяване на конструкцията на сградата, възстановяване на първоначалното положение на разцепените крила и отводняване на терена около четирите крила на сградата. Конструктивното укрепване на Кръстата казарма бе необходимо заради лошото й състояние и недобрата функционалност като етнографска композиция и музей.

Общата стойност на ремонтните работи беше за над 1,28 млн. лева, а цялата стойност на проекта е 1,5 млн. лв. С ремонта бе даден нов облик на 200-годишната сграда, което ще спомогне за налагането й като водеща туристическа дестинация в региона. За Видин и областта развитието на туризма има водещо и приоритетно значение, подчерта зам.областният управител на Видин Огнян Ценков. Днес този паметник на културата има вече архив - графичен и в електронен вариант, посочи Ценков.

1469736

"Кръстатата казарма" във Видин е един от най-забележителните туристически обекти в града. Сега в нея се помещава част от сбирката на регионалния исторически музей. Постройката е масивна, двуетажна, във формата на равнораменен кръст със застроена площ към 1260 квадратни метра. Обособени са четири почти самостоятелни вътрешни двора. Някога на това място се e намирала градината на Стария сарай - двореца на пашата. Покрит дървен мост е свързвал сградата с построената в съседство оръжейна работилница.

След Освобождението сградата е служела за съд и казарма на българската войска. Музеят "Кръстата казарма" е част от регионалния музеен комплекс във Видин, а сградата поради своята уникалност е обявена за паметник на културата от местно значение.

През 1965-1967 г. сградата е реставрирана и адаптирана за музей. От 1969 г. в "Кръстата казарма" е уредена етнографска експозиция, представяща традиционната култура на населението от Видинска област от края на 19 век до 20-те години на 20 век. Артефактите заемат двата основни етажа. В няколко зали са изложени особено ценни експонати, разказващи за живота и бита на местните хора.

Сред най-интересните са тези, които показват обредни и традиционни носии от региона. Тоалети и предмети от градския бит илюстрират връзките на Видин с Европа.

1469735

Експозицията в музея Конака проследява историята на Видинския регион от дълбока древност до Освобождението

Музей Конака в град Видин е открит през 1956 година и се помещава в сграда, която е уникален архитектурен паметник на културата от местно значение. Тя е построена през 18-ти век и е служилa като турски полицейски участък.

След Освобождението на България от османско иго сградата е възстановена, като са добавени елементи от българска възрожденска архитектура. Поради добрата видимост централната кулообразна част служела като наблюдателница на пожарната охрана. Експозицията проследява историята на Видинския регион от дълбока древност до Освобождението.

В раздел "Праистория" са показани скалните рисунки от пещерата Магура, обитавана през ранната бронзова епоха (трето хил. пр. Хр.) и през ранната желязна епоха (първо хил. пр. Хр.). Късната бронзова епоха (1500-1200 г. пр. Хр.) е представена от богата колекция предмети, намерени до днешното с. Балей - оръдия на труда и накити, голямо многообразие от инкрустирани глинени съдове и предмети с култово предназначение.

Античният раздел е представен с богати и разнообразни колекции на предмети от големите римски градове Рациария (с. Арчар), Бонония (Видин) и римския кастел Кастра Мартис (гр. Кула). Тук се съхраняват значителен брой произведения на каменната пластика - богато украсени римски саркофази, надгробни и оброчни плочи, статуи, сред които се откроява прочутата мраморна статуя "Почиващият Херакъл" (втори в., с. Арчар).

Изобилието от антични колекции на керамични съдове, глинени лампи, ювелирни произведения и предмети на бита се допълва и от богато представените в експозицията находки от римски републикански и императорски монети.

Водещи

Най-четени