Виртуален руски музей ще изникне в Бургас 10.06 | 14:53

Инициативата се подкрепя от Руския държавен музей в Петербург

От Цанка Донкова

Виртуален руски музей ще изникне в Бургас. Това стана ясно от думите на Лидия Евтушенко, президентът на фондацията организатор по време на кинофестивала "Детски Кино Май на слънчевия бряг”.

Първоначалната идея е била той да бъде открит по време на дните на детското руско кино, но заради по-големия обем на работа не е било осъществено. Най-вероятно музеят ще бъде открит през месец септември в Бургас и ще е постоянен, допълва агенция "Фокус".

Евтушенко посочи, че документацията за музея е готова, но са огледани три сгради, където евентуално да бъде разкрит музея.

"Тази инициатива ще се осъществи с подкрепата на Руския държавен музей в Петербург. Този витруален музей ще предлага различни програми за деца и възрастни, като ще се предлагат разходки из Петербург или из различни музеи, а хората ще имат възможност да се запознаят и с различните експонати. Освен това ще има програми, към които самият зрител ще може да участва. Такава е програмата "Светулка”.

На голям екран се прожектира известна картина, а детето-зрител може да я оживи, да избере подходяща музика или цветово оформление. Организаторите на руския детски кинофестивал планират да подарят такава програма на гимназията за изучаване на руски език "В. Левски” в Бургас.

"Виртуални музеи има няколко в Русия. Такъв предстои през есента да има и в Бургас", посочи Евтушенко.

Водещи

Най-четени