Вирусът Ебола удари сериозно туризма в Уганда 02.08 | 16:24

Множество туристи отменят резервациите си за почивка в страната

От Елена Кирилова

Стотици туристи отменят своите пътувания до Уганда след зачестилите случаи на смъртоносния вирус Ебола, съобщава в. Telegraph.

Болестта вече взе 16 жертви, а за още 20 души се знае, че са заразени. Всички те живеят в окръг Кибале, на чиято територията се намира националния парк Kibale - особено популярна туристическа дестинация.

Въпреки че Световната здравна организация и Министерството на външните работи на Уганда не са издали никакви официални ограничения за пътувания до страната заради огнището, туристите масово се отказват от почивките си там. Всичко това се случва именно в разграра на сезона, в който държавата посреща най-много чуждестранни посетители.

Според Джон Хънуик, британски бизнесмен и собственик на туристическа агенция, вирусът може да доведе до сериозни проблеми в туризма в дългосрочен план.

"Туристите си тръгват, защото са уплашени”, коментира Хънуик. "Всички туроператори преживяват същото. Това, което е се случи, е, че бъдещите резервации ще отпаднат”. Тъй като няма официална забрана и отменяне на пътуванията, туристите, които в момента се отказват от почивките си в Уганда, няма да получат парите си обратно.

Епидемията избухна преди почти месец, а тази седмица президентът на Уганда Йовери Мусевени предупреди по националната телевизия всички да бъдат особено бдителни и да избягват физически контакт.

Водещи

Най-четени