Включват арбанашка църква в нов турмаршрут 14.11 | 20:36

Храмът се издига на два етапа в края на XVII и началото на XVIII век

От Кремена Бедерева

До началото на новия летен туристически сезон църквата "Св. Георги" в Арбанаси ще бъде възстановена и ще бъде отворена за посещение. Това увери кметът на Старата столица Даниел Панов.

Тя ще бъде включена и в обиколките на туристи, наред с другите обекти в архитектурния резерват.

Храмът се възстановява с над 925 хил. лева, идващи по линия на Оперативна програма "Регионално развитие".

Дейностите трябва да приключат за 34 месеца, като те включват ремонти и реставрация по сградата на църквата и депото за стенописите, както и благоустройство на дворното пространство на храма. Ще бъде цялостно подменен покривът на църквата и депото за стенописи, както и самите стенописи.

"Това е продължаваща стъпка за развитието на поклонническия туризъм, идея на Общината", заяви кметът на Арбанаси Тошо Кръстев, цитиран от Север.бг

Стенописите в църквата са били в окаяно състояние, каза Диана Тотева, гл. уредник в музея. Последната реставрация на храма е реализирана в средата на 70-те години на XX век от Серджо Пигацини. Тогава тя предвижда свалянето на стенописната украса на църквата и нейното последващо възстановяване след приключване на архитектурното укрепване на сградата, но тези намерения така и не са финализирани.

"С резерви гледах разрушителните процеси на времето. Но сега екип от добри реставратори, начело със Замфир Петров, от 4 месеца усилено работят по стенописите и се справят. Свалени са 300 квадрата, а над 200 квадрата са спасени и вече са върнати на място", поясни още Тотева.

Църквата "Св. Георги" е една от петте известни църкви в Архитектурно-музейния резерват "Арбанаси", превърнали селището в един от големите центрове на православието и дом на десетки национални паметници на културата.

Храмът се издига на два етапа в края на XVII и началото на XVIII век в югоизточната част на резервата. Надписът над вратата на западната част на наоса съобщава кога е завършено неговото зографисване. Това е и единственият документ, свидетелстващ за издигането на храма.

Стенописната украса датира от 1710 година. Друг надпис пък упоменава, че поп Стамен и епитроп Недялко са спомоществователи на храма.

Църквата е построена в обширен двор и представлява масивно изградена постройка с еднокорабна едноапсидна базилика с богата стенописна украса в интериора. В края на XX век в близост до църквата е изградена допълнителна постройка, наречена Килия. Друга временно постройка, състояща се от две помещения, е изградена през 70-те години на ХХ век за съхранение на свалени стенописи - фрагменти от църковен интериор.

Стенописната украса на църквата "Свети Георги" представляват иконографски цикли на Велико празници, Страстите Христови и следпасхалния цикъл.

Храмът, изграден като епархийска църква, е неотменно свързан с историята на Арбанаси. Богатият документален архив свидетелства, че Арбанаси достига икономически разцвет между втората половина на XVII век и края на XVIII век. В този период селището има над 1000 домакинства с население, състоящо се предимно от богати семейства, търгуващи с Трансилвания, Дунавските княжества, Русия, Цариград, Багдад, Индия, Персия и др.

Водещи

Най-четени