Внимавайте къде и как плувате 28.08 | 21:35

Мъртвото вълнение неусетно тегли от брега навътре към морето

От Лазар Тодоров

Броят на жертвите от удавяне по морето нараства. Морето през август е особено опасно заради мъртвото вълнение и дънните ями.

Не само чужденци стават жертви на коварните подводни течения, но и редица българи, които подценяват съветите на спасителите и не подозират за силата на водната стихия.

Водни спасители съветват да се плува успоредно на брега при попадане в мъртво вълнение и най-важното е да се запази спокойствие.

Те споделят, че много от плажуващите не познават флаговата сигнализация и не я спазват, което води до опасни и дори трагични събития. Те посочват като индикатори за опасности не само високите вълни, а и купищата водорасли, изхвърлени на брега като наноси.

Статистиката показва, че има регистрирани 81 случая на удавяния, което е с 20 по-малко от миналата година за същия период. Летните удавяния са най-много през августовските жеги. Морето създава множество предпоставки за инциденти.

Основни причини за удавяния са неспазване на превилата, както и посещаването на неохраняеми водоеми и плажове.

Тази година концесионерите ще бъдат задължени да осигурят спасители на охраняемите плажове до края не Септември месец. Направено е допълнение за водно спасителна дейност, което дава надежди, че ще има повече спасители в края на сезона от колкото миналата година, съобщава пред TV7 директорът на "Водноспасителна служба" Антон Налбантов.

Водещи

Най-четени