Водим туристи по "Пътя на римските императори" 28.04 | 09:57

Проектът е съвместен между България, Сърбия, Румъния и Хърватия

От Деляна Петкова

Една от най-перспективните сфери за сътрудничество между България и Хърватия е туризмът, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма ТрайчоТрайков по време на посещението си в Загреб.

Един от примерите в тази насока е инициативата за инициативата за изграждане на трансграничен културен маршрут "Пътят на римските императори".

Проектът е свързан с със съвместно развиване и промотиране на културното наследство от тази епоха в комбинация със СПА и еноложки туризъм, разказват от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Инициативата обхваща четири страни – България, Сърбия, Румъния и Хърватия. В България ще се разработват тематични маршрути по реално функционирали римски пътища от древността (направленията София – Пловдив  - Свиленград; поречието на р. Дунав; Дуранкулак – Варна – Бургас и др).

В Хръватия Трайков разказа и за условията и базата за зимен ски туризъм у нас, както и върху богатството на страната ни на минерални извори и развит СПА туризъм.

Тези дадености, в комбинация с културното богатство на България – уникалните тракийски разкопки, множеството културно-исторически паметници от римско време и морския ваканционен туризъм превръщат България в модерна целогодишна туристическа дестинация, допълни Трайков по време на срещата с колегата си Джуро Попияч, министъра на икономиката, труда и предприемачеството.

През миналата година стокообменът между България и Хърватия е нараснал с 10% и възлиза на 117.637 млн. евро. Страната ни е посетена от 14.1 хил. хърватски туристи. В това отношение има спад от 10 на сто спрямо предходната 2009 година, показват данните на МИЕТ.

Водещи

Най-четени