Водопад "Скока" над Тетевен - една от атракциите на Балкана 13.09 | 16:00

До водопада се стига през изключително живописното дефиле на река Козница

От Андриян Георгиев

За туристите, желаещи да посетят една от атракциите на Стара планина в лицето на водопад "Скока", началото на приключението започва от екопътеката, която тръгва от централната градска част на Тетевен.

Оттам туристите имат възможността да се придвижат пеша през един от кварталите на Тетевен ("Козница”), или да използват донякъде превозно средство и след това да изминат пеша последните 600 м от екопътеката, вървейки по изключително живописното дефиле на река Козница.

В самия край на този малък каньон се намира водопадът "Скока”. Той се намира от лявата страна на пътеката и е висок 15 м, а отдясно има друг водопад, висок около 50 м, но той е непостоянен, пише "Булфото". 

Община Тетевен се намира в Ловешка област, на 120 км от София. Разположена е на площ от 703 кв. км и включва 13 населени места. Населението на общината е около 25 хил. души, а на гр. Тетевен - около 12 хил. души.

Територията на общината е разположена в красивата долина на р. Вит. Тя е заобиколена от върховете Петрахил, Червен, Трескавец. Надморската височина варира от 340 до 2100 м, а в гр. Тетевен е 415 м.

Климатът е умерено-континентален - зимата е сравнително мека, лятото - прохладно, а живописните върхове, зоабикалящи града, го пазят от мъгли и ветрове.

В източната част на Златишко-Тетевенската планина се намира връх Вежен (2 198 м) - третият по височина старопланински връх.

Водещи

Най-четени