Временно е спряло корабоплаването по Дунав 19.09 | 14:58

Корабоплаването е спряло за неопределено време, поради ниското ниво на реката

От Петя Михайлова

Корабоплаването по Дунав е спряло за неопределено време, поради ниското ниво на реката.

Това съобщи Людмил Иванов, началник-отдел "Пристанищен контрол" при Морска администрация-Лом, цитиран от БТА.

В акваторията на Видин, Лом и Оряхово няма заседнали кораби, а тези, които до днес са се движели, са спрели на неутрална стоянка. Това са избрани места, където водата е с най-високо ниво. Няма приток на вода и в унгарския и в румънския участък на реката. Не се знае докога ще продължи да спада нивото на река Дунав.

"Почти всички плавателни съдове ще понесат икономически загуби, но престоят на стоянка е по-изгоден от опасността някои от корабите да заседнат", каза Иванов.

Днес (19 септември) при Видин нивото на река Дунав е 130 сантиметра, като е отчетено спадане с пет сантиметра за последното денонощие. При Ново село понижението днес е с пет сантиметра, а нивото на реката е 55 сантиметра.

От 7 юли е въведен специален режим за преминаване през критичните участъци. Това означава, че корабите трябва да се съобразяват с подадените стойности и да намалят газенето си до необходимото, за да няма опасност от засядане.

Над 10 са критичните участъци, които затрудняват корабоплаването, информира директорът на агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав" в крайдунавския град Георги Георгиев.

Водещи

Най-четени