Все по-ясни сигнали за спад на въздушния транспорт през август 05.10 | 15:21

Данните на IATA показват по-бавен ръст на пасажерите и значително понижение на превозените товари

От iNews.bg

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) съобщи данните за състоянието на въздушния транспорт през август. Данните показват, че пътническият трафик се увеличава с 4,5% спрямо миналия август.

На месечна база обаче данните са разочароващи за компаниите – през юли трафикът на пасажерите беше с 6 на сто по-висок. Ускорява се и намаляването при превоза на стоки – през август годишният спад е в рамките на 3,8%, докато през юли понижението беше в рамките на 1,8 на сто.

Най-значителен ръст на превозените пътници през август отбелязват европейските авиокомпании – 7,9%. Една от основните причини за това е пикът на туристическия сезон, допълват от IATA. Превозвачите от Близкия изток също записват ръст от 6,7%, докато в Северна Америка увеличението е от едва 2,9 на сто. В началото на годината американските компании отчетоха значителен ръст, но постепенно темпът се забавя.

Всъщност ситуацията в сектора е очаквана от експертите на IATA, които прогнозираха спад на приходите на авиокомпаниите от 6,9 млрд. долара през тази година до около 4,9 млрд. долара през следващата година.

Исторически до този момент авиационния сектор записва колективни загуби при забавяне на брутния вътрешен продукт и ръст под 2% на годишна база. Прогнозите на икономистите са, че през 2011 година ръстът на БВП в световен мащаб ще достигне 2,5% спрямо 3,9% през 2010 година.

Водещи

Най-четени