Все повече българи избират круиз пътуванията 17.01 | 16:32

Около 400 евро струва едноседмична ваканция на яхта

От Десислава Маданска

С 24% ще се увеличат българите, които ще изберат круиз ваканциите през тази година, като броят им минава 5000 човека. Това става ясно от данните на Българско круиз общество.

Съществен ръст на резервациите се наблюдава и в един сравнително нов за България туристически продукт: ваканциите на ветроходни яхти с или без капитан, като най-търсената дестинация е островна Гърция.

Българите пътуват със собствени автомобили, спестяват от самолетни билети, трансфери и хотели и в болшинството от случаите достигат до яхт марините, без да се налага да ползват ферибот. За тези, които не могат да упрявляват яхтите самостоятелно, се предлагат и възможности за наем на капитан. Сезонът започва от края на април и завършва около средата на октомври. Цените на човек на седмица за ваканция на яхта със скипер се движат от около 400 евро в началото и в края на сезона и надхвърлят 1000 евро от края на юли до края на август. Резервациите за яхти също се правят от януари до март, тъй като капацитетите за този вид ваканция са силно ограничени и като плавателни съдове и като скипери.

Само за 2013 г. круизни пътувания са избрали над 21,3 млн. пасажери, от които 6,4 млн. са европейци, сочат данните на международната Асоциация на круиз линиите.

В момента се строят 24 нови морски и още 10 речни пасажерски кораба до 2016 г.

Понастоящем в света оперират 63 круиз линии с 400 пасажерски кораба. От тях в Европа работят 43 круиз линии, управляващи 207 кораба с над 249 000 легла, а посещаваните европейски дестинации за 2013 г. са 250.

Водещи

Най-четени