Все повече чужденци се прекланят пред величието на Рилската обител 07.08 | 14:57

10 000 души са посетили манастира от началото на лятото

От iNews.bg

Рилският манастир е магическо духовно средище, сгушено в красивата природа на Рила планина. Всяка година стотици българи отиват до тази обител. Тази година обаче се наблюдава ръст на туристите. Около 10 000 души са посетили манастира от началото на лятото, като половината от тях са чужденци, съобщи уредникът на музея в Светата обител Живка Мантаркова, цитирана от БТА. Сред най-посещаваните обекти са църковно-исторически музей, манастирското стопанство и Хрельовата кула.

През летния сезон с удължено време до септември ще работи музеят в манастира - до 19.30 часа. Една от новите експозиции в манастирския комплекс е откритата зала с накити. Тя е трета поред в Етнографския музей на манастира. В залата са изложени пафти, гривни, гердани, гривни, пръстени, тепелъци. "Всички аксесоари, неотменна част от костюма на българката, са дарени на Рилския манастир през годините", уточни Мантаркова. Тя посочи, че повечето от всички експонати в манастира са дарение за Светата обител и уточни, че едно от най-известните изключения е Рафаиловия кръст, изработен от местен монах.

Накитите в залата са предимно от 18 век и 19 век и представят различни региони на България. В момента се извършва ремонт и на музейната зала, представяща различни съдове от бита на българина през вековете. Тя ще бъде отворена скоро за посещения.

Водещи

Най-четени