Възстановяват Алдомировско блато с евросредства 05.03 | 12:48

С пари от ЕС и от държавата започват дейности за възстановяване и на защитените зони в Сливница и Драгоман

От Кремена Бедерева

С пари от ЕС и от държавата започват дейности за възстановяване на защитената местност "Алдомировско блато" и защитените зони в Сливница и Драгоман. Това съобщи в БТА Андрей Ралчев, ръководител на проект за възстановяване на проект.

Крайната цел на проекта е развитие на природосъобразния туризъм, посочи Йордан Новков, координатор на проекта. Ще работим за възстановяване и развитие на биологичното разнообразие в района, посочи Андрей Ковачев, експерт херпетолог.

Проектът, с бюджет 918 243,40 лева, е със срок на изпълнение от две години. Основните дейности в него са свързани с възстановяване на ихтиофауната, като хранителна база на водолюбивите птици, каза Андрей Ковачев. Те включват заземяване на електрическите стълбове, кули за наблюдение на птиците, възстановяване на находищата на лалугери и на сухоземни костенурки.

Ще се създават и условия за гнездене на жерави в България. Преди години жерави са гнездили в Баташкото блато, превърнато в язовир, в Драгоман също е имало жерави до средата на миналия век. Костенурките в района са почти изчезнали, открити са само няколко в местност близо до границата със Сърбия.

Правителството даде миналия месец на концесия добива на блатно кокиче в защитената местност "Блатото" край село Палаузово в община Стралджа. Растението Блатна перушина вече е изчезнало. В Алдомировското блато вече се възстановява каракудата и костура, надеждите са да се появят и щуки, посочи Йордан Новков.

Водещи

Най-четени