Глад за кадри по морските курорти и това лято 19.03 | 12:00

Хотели и ресторанти ще попълнят липсите с украински и молдовски гастарбайтери

От iNews.bg

На прага на новия летен туристически сезон отново има недостиг на квалифицирани кадри в туризма, споделят от бранша. Търсят се сервитьори, бармани, камериерки и готвачи. И тази година хотелиерите ще опитат да попълнят липсите на квалифицирана работна ръка от Украйна и Молдова. Според Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма е нужна политика на държавата за увеличаване на продължителността на сезона у нас около 10 месеца.

"Проблемите идват от там, че първо - нисък сезон, кратък и второ - съответно ниски цени. Тази година има доста спад в ранните записвания, очакваме около 5% спад в сезона, но това трябва да ни мотивира още повече както ниво предприятия, хотелиери, заведения или туроператор да бъдат много по-активни. Много конкурентни държави се завърнаха ударно на туристическия сектор и взеха много от нашите ключови пазари, но като цяло се надяваме на един успешен туристически сезон", обясни той пред БНТ.

Вече започна търсенето на сезонни работници по Черноморието. Свободни места има за всички професии. И тази година недостигът на персонал ще бъде компенсиран с работници от Украйна и Молдова. Причината за наемането им е липсата на достатъчно български кадри.

"Проблемът с кадрите е доста дискутиран от доста години и е доста дълга тема. Със сигурност проблемът се задълбочава, със сигурност има проблеми, но със сигурност, искам да кажа, че това движение на персонал, което е между държавите членки на ЕС и не само е не само проблем в България, това е проблем и в други държави. Доколкото е проблем, понякога и не е проблем, защото има хотелиери, които нямат такива големи проблеми с персонала. Много зависи от самия мениджмънт", отбелязва Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски. Хората с такива качества обаче рядко кандидатстват за сезонна работа. Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна - 800 лева.

Водещи

Най-четени