Глобиха първите плажуващи в Бургас 22.08 | 15:19

Те не се съобразявали с предупрежденията на спасителите да излязат от морето

От Кремена Бедерева

Двама души получиха актове за неизпълнение на разпореждане на спасителите на плажа в Бургас, съобщи за Радио "Фокус” - Бургас началникът на "Водно спасяване” на плажа Николай Иванов. Първите две глоби са наложени в неделния ден.

"Тъй като вчера беше доста опасно морето, а самите граждани, които бяха санкционирани след многократни забележки за излизане от водата, не се съобразиха със спасителите и беше нужна намесата на общинска полиция, които им съставиха актовете. Глобите ще бъдат определени от община Бургас”, разказа Иванов.

Веселин Василев директор на дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност” каза, че глобите за такива нарушения са от 100 до 1000 лева. Актовете с точната санкция ще бъдат връчени на нарушителите в законовия едномесечен срок.

Мъртвото вълнение и дънните ями са опасностите за пладнуващите през август, каза Николай Иванов. Морето винаги е опасно и всеки трябва да бъде внимателен.

"Специално през август морето е по-опасно, защото излизат по-силни течения, ветрове. Тогава излиза и сулгана. Той е доста опасен за хората, които искат да се къпят по-надълбоко, защото доста трудно става излизането на брега от морето.

Опасностите на следващият ден са от това, че има образувани много дънни ями и подводни течения. Моят съвет е, когато знамето е червено плажуващите да се съобразяват с това и да не влизат с водата, като може само да се намокрят”, каза Иванов.

Все пак, ако човек попадне на мъртво вълнение има два начина да излезе на брега. Първо, ако е по-близо до сушата, да се спусне до дъното, ако е на 20-30 сантиметра и да се оттласква леки отскоци. Другият начин, за тези, които умеят да плуват, за да излязат от морето, трябва да плуват по диагонал към брега, защото под самата вода е по-слаба хватката на мъртвото вълнение.

"Тези, които умеят да плуват, не бива да се притесняват, защото самият сулган първо дърпа навътре, а после отпуска и трябва пак да се отправят към брега по диагонал, тъй като тогава е по-слабо мъртвото вълнение”, каза още Иванов.

Две са опасните места на бургаския плаж. Едното е до моста, още повече, че той е неохраняем. Често обаче деца скачат оттам в морето и понякога не преценяват добре силите си и не могат да излязат до брега и се стига до намесата на нашите спасители.

Второто мястото е до дъждовния канал, около него двеста метра е неохраняема зона, но спасителите от двата съседни поста са винаги нащрек. "Когато е червено знамето, винаги е опасно и гражданите трябва да се вслушват в съветите, тъй като това е в техен интерес.

Водещи

Най-четени