Горски аптечки за първа помощ на туристите в планините 21.08 | 17:15

Десетки такива вече са поставени в няколко от природните паркове у нас

От iNews.bg

Горски аптечки за оказване на първа помощ са поставени по туристическите маршрути в природните паркове към Изпълнителната агенция по горите. Те са предназначени за туристите, като им осигуряват необходимите превързочни материали и медикаменти при спешни случай в планината, в случай на навяхване или нараняване, за да могат да се придвижат до най-близкото населено място.

Новите аптечки на територията на Природен парк "Витоша" са поставени в заслон "Петрус" и заслон "Смильо". Паркът разполага с горски аптечки на още шест места: на пътеката от с.Железница към Черни връх (аптечката е поставена преди х. "Физкултурник"); Местност Комините; Боянски водопад; Зимната пътека село Кладница - Черни връх (преди да се съедини с лятната пътека).

Шест горски аптечки са монтирани и в Природен парк "Врачански Балкан". Местата, на които са поставени са: заслон "Боров камък", заслон "Войводин дол", заслон "Старо село", заслон "Барките", посетителски център "Ритлите" и Младежки еко лагер с. Очин дол.

Дирекция на Природен парк "Беласица" е поставила пет аптечки по маршрутите от гр. Петрич към билото на планина Беласица в района на "Халката"; от гр. Петрич към вр. Конгур през "Папреница"; от гр. Петрич към вр. Конгур през х. "Конгур"; от с. Самуилово към вр. Радомир през "Лопово" и от с. Скрът към вр. Тумба след местността "Щаба".

Шестте аптечки на територията на Природен парк "Странджа" са максимално отдалечени от населените места – първата аптечка е в параклиса "Света Марина", село Ивайлово, втората в местност "Индипасха", третата – местност "Влахол дол", четвъртата – в параклиса "Света Богородица", село Кости, петата – местност "Малката котвена" до село Гараматиково и последната – при големия долмен в село Заберново.

От парковите дирекции се надяват, че подобно на ентусиазма на доброволците, участвали в поставянето им, туристите в парка също ще посрещнат аптечките с радост и ще имат грижа да бъдат опазени от вандализъм или ползване не по предназначение, за да могат консумативите в тях да помагат при оказване на първа помощ на пострадали в планината.

Водещи

Най-четени