Готвят плажовете за летния сезон 22.04 | 10:26

Регионалното министерство контролира концесиите и наемите, общините - сигурността

От Ралица Стоянова

За по-добра координация при осъществяване на контрола по отношение на изпълнението на задължителните дейности от концесионерите и наемателите на морските плажове се договориха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев и областните управители на Добрич – Желязко Желязков, на Варна – Коста Базитов и на Бургас – Константин Гребенаров.

Регионалното министерство ще контролира изпълнението на задълженията на концесионерите и наемателите на морски плажове, произтичащи от сключените с тях договори. Областните администрации ще контролират предимно осигуряването на водно-спасителната дейност и сигурността на плажовете.

Към настоящия момент плажовете на територията на българското Черноморско крайбрежие са 193. От тях 58 са предоставени на концесия, а 63 са отдадени под наем, като 32 за наем са сключени от министъра на регионалното развитие и благоустройството. 31 договора за наем са сключени от областните управители на областите Добрич, Варна и Бургас.

През тазгодишния активен туристически сезон за всички плажове с висока посещаемост са в сила действащи договори за концесия или наем. Така ще бъде осигурено изпълнението на всички задължителни дейности, включително и водно-спасителната.

Обявена е тръжна процедура за предоставяне под наем на морски плаж "Приморско-централен", като целта е да се обезпечат необходимите задължителни дейности за предстоящия летен сезон, предвид неговата традиционно висока посещаемост, обясняват от МРРБ.

В процес на актуализация са актовете за изключителна държавна собственост на морските плажове. Това ще създаде възможност за по-добро обособяване на традиционно неохраняемите морски плажове, като така ще се създадат предпоставки за тяхното предоставяне на концесия или под наем за следващия летен сезон.

С последните изменения в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие процедурата за предоставяне на концесия за морските плажове е значително облекчена и съкратена по време, припомнят от регионалното министерство. 

Водещи

Най-четени