Гърция ще строи хотели и на необитаеми острови 27.03 | 14:59

Големи хотелски комплекси са на път да завземат десет островчета в Егейско море

От Олга Андреева

Гърция стартира реализирането на мащабни планове в областта на туризма. Законопроект, който е внесен за гласуване в парламента, предвижда осъществяването на големи инвестиции в областта на туризма, съобщи в. "Катимерини".

Сред тях са изграждането и продажбата на големи туристически комплекси в редица части на страната, включително и на десет необитаеми острова в Егейско море.

На острови с площ от 70 до 200 кв. км инвестицията ще може да покрива до 1% от общата площ (за разлика от досега допустими 0,2%), а на по-големите острови – 1% за първите 200 кв. км и 0,5% - за останалите (според сегашното законодателство туристическите комплекси на такива острови не могат да надвишават 0,1%).

Законопроектът на Министерството на инфраструктурата предвижда за първи път да може да се строят хотели и туристически комплекси на десет от ненаселените и скалисти островчета. Гърция има над 2500 острова, от които едва 165 са обитаеми.

Три организации обаче вече изразиха острото си възмущение от плановете на правителството, съобщи News247.gr. Гръцката организация за околна среда и култура, Гръцката организация за опазване на природата и Мрежата "Месогиос SOS” окачествиха предложенията на министерството като недопустими.

Те настояват да бъде забранено да се строят организирани хотелски комплекси на острови с площ по-малка от 90 кв. км или от остров Лимнос, например. Причината е, че такива островчета така или иначе имат ограничен достъп до ресурси като питейна вода и електроенергия. 

Водещи

Най-четени