Двама австралийци атакуват Южния полюс 03.10 | 15:14

Всеки от двойката ще тегли шейна със 160 кг товар

От Петя Михайлова

Двама австралийски пътешественици, които вече влязоха в историята, стигайки до Нова Зеландия на каяк, се отправиха на нова експедиция, пише МИГнюз.

Те възнамеряват да поставят нов рекорд, извършвайки преход от антарктическото крайбрежие до Южния полюс и обратно. 28-годишният Джъстин Джоунс и 29-годишният Джеймс Кастрисън са провели няколкомесечна интензивна подготовка, за да извършат полярния преход с дължина 2 200 км при едни от най-суровите условия на Земята.

Всеки от двойката ще тегли шейна със 160 кг товар. Те са разчели пътешествието си за период от 3 месеца. Ако всичко протече по план, това ще бъде първият в света преход от антарктическото крайбрежие до Южния полюс без допълнителна помощ.

Пътешествениците са запознати с екстремните условия и обстоятелства не само на думи: те вече са се борили с гигантски вълни, болести, акули и несгодите на прехода на каякинг през Тасманово море. Маршрутът от 3 300 км те са минали през периода 2007-2008г.

Според Джоунс най-големият им проблем ще бъде студът, чието въздействие те са изпитали максимално в арктически тренировъчен лагер през тази година.

"Там е толкова студено, че дъхът замръзва пред лицето, а в спалните чували се образува лед", казва Джоунс на летището в Сидни, преди да поемат към Южна Америка, откъдето руски кораб ще ги откара до бреговете на Антарктида.

Сушени месо, орехи и суха храна ще бъде "горивото" за организмите на двамата авантюристи. Те възнамеряват да приемат по 6 000 калории на ден, което превишава 3 пъти препоръчителната дневна норма на средностатистическия човек.

"Това са примерно 15 "Биг-Мак"- а на ден, но се предполага че всеки ще изгуби от 20 до 30 кг. от теглото си", казва Кастрисън.

Проблемът за психологическата съвместимост също ще бъде голям, като дългогодишното им приятелство ще бъде подложено отново на изпитание.

Целта на експедицията е да се съберат пари за благотворителен фонд за деца с онкологични заболявания. 

Двойката ще си води дневник и постоянно ще обновява видео-блога си в социалните мрежи.

Водещи

Най-четени