Делян Добрев отчита ръст в туризма от 5-8% в последните години 21.04 | 15:14

Между 20 и 30 млрд кубика газ трябват на Европа, коментира още министърът в Търново

От Таня Георгиева

Общото становище е, че Европейската комисия трябва да преговаря съвместно със страните от Каспийския регион, за да гарантира, че количествата газ, които стигнат Европа, са в значителни обеми. Търсят се количества между 20 и 30 млрд. кубика. Това каза министърът на енергетиката и туризма Делян Добрев, който посети Велико Търново по повод провеждащата се IX-та Международна туристическа борса "Културен туризъм", съобщава sever.bg.

Относно позицията на България по темата, тя остава такава, каквато е била винаги, а именно, че този проект ще доведе не само до енергийна сигурност, но и до диверсификация, защото "ще имаме друг източник на газ и на практика реална конкуренция на газовия пазар в България", коментира още министърът.

Добрев отново подчерта, че този проект се подкрепя, независимо кой от вариантите ще бъде избран, като очакванията са това да се случи в най-къси срокове. Темата за строеж на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" с руска технология не е била сред коментираните на срещата в Дания, но министърът отрече да има каквито и да било основания за притеснение, по отношение реакцията на европейските си колеги.

Той не пожела да коментира идеята на БСП, подкрепена и от ВМРО, за референдум за АЕЦ "Белене", но припомни, че от сключеното през 2006 г. споразумение за АЕЦ-а до средата на 2009 г., е имало достатъчно време да се прецезират всички текстове и страните да се разберат, за да се сключи PS-договор, но това не се е случило.

Освен за енергетиката, министър Добрев изрази положителни виждания и за бъдещето на туризма в България. Според него това е единствената сфера в икономическия ни живот, която в този период на криза, се развива.

"Не бих казал, че това е благодарение на държавата, а на предприемчивостта на хората и на продукта, който те създават. В последните няколко години има ръст в туризма между 5-8% и се надявам този ръст да продължи и тази година", изрази очакванията си министърът.

В подкрепа на думите си той припомни за възможността България да бъде посещавана от руски туристи с шенгенски визи, което е стъпка напред в подкрепата на браншовите организации и е възможност за очакван ръст от 20% руска посещаемост за тази година.

Министър Добрев засади 4 брезички в обновения наскоро по проект "Красива България" парк в кв. "Картала" на Велико Търново. В екологичната инициатива се включиха заместник-министър Иво Маринов, областният управител доц. Пенчо Пенчев и кметът на община Велико Търново Даниел Панов.

Тази вечер е официалното закриване на туристическото изложението в старата столица и министър Делян Добрев ще връчи награда от името на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в категория "За динамично развитие на дестинация на културния туризъм".

Водещи

Най-четени